Ett beslut som "ligger i tiden"

 
  
: H.M. Konung Carl XVI Gustaf / H.K.H. Kronprinsessan Victoria / H.K.H. Prinsessan Estelle / HM King Carl XVI Gustaf / HRH Crown Princess Victoria / HRH Princess Estelle
 
©Foto: Sandra Birgersdotter Ek, Kungl. Hovstaterna; Photo Sandra Birgersdotter Ek, The Royal Court of Sweden
 
Här har vi det nya kungahuset! Idag kom nämligen ett besked från kungen som kanske slog ned som en bomb för många. Det kommer att ske en stor förändring inom kungahuset som innebär att Prinsessan Leonore, prins Nicolas, prinsessan Adrienne, prins Alexander och prins Gabriel inte längre kommer att tituleras H.K.H (hans/hennes kungliga höghet) vilket i förlängningen kommer att innebära att prins Carl Philips två barn och prinsessan Madeleines tre barn inte kommer att ha några officiella representationsskyldigheter när de blir äldre, (De förväntas inte ta sig an några officiella åtaganden helt enkelt) För deras del kommer det precis som prinsessan Madeleine och Prins Carl Philip säger i sina officiella uttalanden angående detta beslutet att barnen kommer att kunna få ett friare liv och vara lite mer som privatpersoner vilket både Carl Philip och Madeleine med familjer tycker är possitivt. Barnen kommer alltså såklart fortfarande att tillhöra den kungliga familjen samt fortfarande att vara prinsar och prinsessor. Jag tycker själv inte att den här förändringen chockerade mig, jag tycker snarare att det är ett modernt beslut som "ligger i tiden" för att referera och dra lite paraleller till kungens valspråk som han tog 1973: "För Sverige i tiden" och det tycker jag verkligen att kungen lever upp till. Är det någon gång det är rätt att genomdriva en sådan här stor förändring  tycker jag (för det får man ändå säga att det är) Så är det nu 2019 för nu händer det så otroligt mycket runt om i världen och detta känns som en relevant förändring enligt mig. 
 
Sverige är inte först med detta, ingen nymodighet med andra ord, Danmark och Norges kungahus har också gjort på samma sätt. 
 
Det som nu kommer att gälla i officella sammanhang att framförallt prinsparet kanske kommer ta ett steg tillbaka (prinsessparet bor ju redan i USA och har inte haft så mycket representation för Sverige de senaste åren.
 
Istället kommer fokus i representations sammanhang att vara på kungen och drottningen samt kronprinsessan Victoria och prins Daniel. (De kommer att ha kvar sin plikt att representera precis som innan och deras barn prinsessan Estelle kommer att ha kvar sina H.K.H titlar eftersom att de är så pass nära att få ärva kronan) prinsessan Estelle ska ju faktiskt någon gång bli kronprinsessan Estelle. 
Personligen tror jag att den här förändringen kommer att bli jättebra! Det ska bli spännande att se när den väl träder i kraft. (

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild
RSS 2.0